曼谷,市中心的古老山墙 / Department of Architecture

in 商业 on 2020年10月23日


 

Department of Architecture:Commons Saladaeng是Commons系列产品的第二个开发项目, 除了提供各种餐饮服务以外,它还是各种F&B商店及各种活动空间的所在地。 该项目坐落在曼谷一个充满活力的社区,社区名为“Saladaeng”,意为红色亭。 这个社区之所以叫这个名字,是因为一百年前,该国的第一条铁路线经于此地,当地政府在稻田中央建设了一座醒目的红色山墙屋顶小火车站。 该项目设计便是向这段鲜为人知的社区历史致敬。

Department of Architecture:The Commons Saladaeng is the second development from the Commons family. It is a venue for various F&B outlets along with other services and activities. The project is nestled in a vibrant Bangkok neighborhood called “Saladaeng” which means a red pavilion. The neighborhood is being called that way because of the strong presence of a small train station with a red gabled roof that stood distinctly in the middle of the rice field a hundred years ago as part of the first railway line of the country. The design pays homage to this little-known history of the neighborhood.

 

© Spaceshift Studio

 

我们选择了红色橡胶波纹板作为主要建筑材料,是因为它和从前的火车站一样为深红色,而且因为它的声学性能和它的波纹表面,也和过去车站屋顶材料一脉相承。 透明玻璃板和红色透明波纹板具有不同的视觉观感,为简约的设计结构的增添了一层多样性。屋顶的八个小山墙,让当地老人联想起以往的繁荣景象,结合特殊的M型屋顶结构设计,可以满足当今对更广阔的内部空间的需求。 新的屋顶结构在风情上调和了老一辈的心境,也考虑了现在的运营规模以及以后的发展。

Red rubber corrugated sheets are chosen as the main architectural material not only because of its crimson color but also for its acoustic property and for its corrugated surface that hints the character of the roof material of the past. The clear and the red transparent corrugated sheets which have different levels of visual transparency add a layer of complexity onto a simple form of the architecture. Eight small gables, reminiscent in scale of those in the past, are made possible to accommodate the present-day needs for wider interior spaces with the use of a specially designed M-shape roof structure. The new roof structure reconciles between the sentimental scale of the past and the operational scale of the present.

 

© Spaceshift Studio
© Spaceshift Studio

 

这个地方最大的特点在于前面15米高的大榕树,为了规避古树,尽量减少对树枝和根部的影响,建筑外墙面呈一条凹形曲线,也强调出了古树本身是空间的主要焦点。 而在建筑中间,我们设计了一个面朝大树的露天公共空间,这样一来,这棵树在帮助遮挡过滤街道对面不协调的环境的同时,也为室内空间增加了一定程度的隐私和亲密感。

The best feature of the site is the large 15-meters-high ficus in the front. The building facade forms a concave curve receding away from the tree to minimize disturbance to its branches and roots and at the same time emphasizes the tree itself as the main focal point of the space. The building middle volume that is carved out as an open-air public space is oriented towards the tree as the main point of interest. At the same time, the tree helps screening out the visually incongruous context across the street while adding a level of privacy and intimacy to the space within.

 

© Spaceshift Studio
© Spaceshift Studio

 

对于Saladaeng人来说,长期生活和工作在如此高密度的CBD商业中心,非常渴望拥有一个可以提供舒适微气候的露天区域。 因此,几乎30%的建筑占地面积都被设计成了公共场地,一个大型的露天公共空间,吸引着街道上的行人,里面包括可从街道直接上楼,连接了一楼餐厅和咖啡吧、二楼美食厅和三楼多功能厅的楼梯。其独特的连接结构将大台阶与平台,休憩座位区和树木种植区融合在一起。在建筑的角落,我们配备了大型工业风扇,制造贯穿整个空间层流(通过通风持续低速流动),让人仿佛置身于阴凉的山谷之中,在曼谷这种热带气候下,能够有机会在如此宜人、宽敞、阴凉、放松、微风习习的露天空间中用餐、休憩,不失为一种享受。

Living and working in the high density CBD, Saladaeng people yearn for an open-air area that can provide a comfortable micro climate. Almost 30% of the building footprint is provided as a “Common Ground,” a large open-air public space that welcomes passers-by from the street level to cascade upward connecting the restaurant and coffee bar on the ground floor up to the food hall on the second floor and the multi-function hall on the third floor. This architectural cascading ground fuses large steps with platforms, seating and planting. It is equipped with large industrial fans generating “laminar flow” (continuing low-velocity through ventilation) through the entire space. This welcoming, generous, well shaded, relaxing, breezy open-air space effectively functions as a communal living and dining area, suitable for Bangkok tropical climate.

 

© Spaceshift Studio
© Spaceshift Studio
© Spaceshift Studio

 

该“公共地面”景观是可改变的,其结构中含有一个特殊的托盘系统装置,它可以与楼梯层级结构嵌合,根据各种活动需求,将空间转换成不同的场所。该结构系统可在周末人流市场旺盛期间,变换成一系列小平地,用于设置摊位,也可以给予孩子们的快乐玩耍的空间。它既可以作为私密音乐表演的小平台,也可以作为大型乐队的大舞台,将整个空间改造成一个非正式的露天音乐会场地。无论未来有哪种需求,它都可以展现出无限的空间配置可能。

This “Common Ground” is a modifiable groundscape. A special pallet unit system is designed as an architectural device that can interplay with the cascading steps to transform the space into different configurations for various kinds of activities. The system can be used to create a series of small flat areas throughout the space for setting up booths during weekend market. It can be staggered into various steps for children’s fun experience. It can be arranged either for a small platform for intimate music performance or for a large stage for a big music band and adapts the entire space into an informal open-air concert venue. It can be used to organize the space in any other infinite number of configurations for future events.

 

© Spaceshift Studio
© Spaceshift Studio

 

与其他大型商业空间不同的是,这些商业空间还有提供不同类型服务的独立区域,这种小规模开发需要应对空间的限制,同时努力为多种活动提供场所,以满足社区的需求。该“平台”是一个以共享的方式作为空间规划和创新运作的新概念空间。不是划分不同功能的“空间”,而是划分单个空间的“时间”。这个经过精心设计的高度灵活空间,在不同的时段,为各种各样的活动,从烹饪课、自助厨房、酒吧、运动和瑜伽、儿童艺术讲习班、电影放映、派对到小型爵士乐场地,都提供了不同需求的规划可能。

As opposed to other larger commercial spaces that have separate areas to offer diverse types of services, this small-scale development needs to answer to the limitations of space while striving to provide a place for multiple activities to meet the needs of the community. “The Platform” is a new concept space adopting the sharing economy approach as a driving force for the space planning and the innovative operation. Rather than dividing up the “space” for different functions, “The Platform” dividing up the “time” of a single space instead. With careful architectural design for this highly flexible space, various programs ranging from cooking classes, chef table, bar, exercise and yoga classes, children’s art workshops, movie screenings, parties, to a small jazz venue can happen in different time slots throughout the day and the week within this single space.

 

© Spaceshift Studio
© Spaceshift Studio
© Spaceshift Studio
© Spaceshift Studio
© Spaceshift Studio
© Spaceshift Studio

 

Commons Saladaeng本身就是一种创新的城市生活方式建筑,深深植根于当地环境和气候,融合地域性,融入当地社区,完美结合了当地生活。

The Commons Saladaeng is innovative urban lifestyle architecture, well rooted in its local context and climate with a sense of place. The project is embedded within the neighborhood, always adapting itself to answer to the life of the community.

 

© Spaceshift Studio
© Spaceshift Studio

 

▼各层平面图 Plans

▼建筑立面图 Elevations

▼建筑剖面图 Sections

© Department of Architecture

 

 

项目名称:The Saladaeng Commons
建筑类型:商业建筑
客户:Commons Saladaeng有限公司
地点:曼谷班格拉克Silom, Soi Saladaeng 1号126,邮编10500
网址:https://www.thecommonsbkk.com/saladaeng
设计周期:2018年3月- 2018年11月
工期:2018年11月- 2020年2月

建筑设计:Department of Architecture Co.
公司网址:https://departmentofarchitecture.co.th/
地址:泰国曼谷邦格拉克Sathon北路44号Smooth Life Tower 18层
电话:+ 662-633-9936
首席建筑师:Amata Luphaiboon, Twitee Vajrabhaya
项目建筑师:Chanlika Boonpha
设计团队:Tanadetch Mahapolsirikun, Monthon Patcharapunyapong, Supavit Junsompitsiri

结构:钢和钢筋混凝土
材料:
地板——抛光混凝土和人造木材
墙——瓦楞板(红色,半透明)和人造木材
天花板——昂杜林波纹板
平台——暹罗楝木
建筑总面积:3000平方米
建筑占地面积:1150平方米
场地面积:1585平方米

建筑造价:220万美元
水电造价:0.75万美元
空调造价:0.47万美元
景观造价:0.08万美元

Project Name: The Commons Saladaeng
Building Type: Commercial Building
Client: The Commons Saladaeng Co.,Ltd.
Location: 126 Soi Saladaeng 1, Silom, Bangrak, Bangkok 10500
Website: https://www.thecommonsbkk.com/saladaeng
Design Period: March 2018 – November 2018
Construction Period: November 2018 – February 2020

Architectural Design: Department of Architecture Co.
Website: https://departmentofarchitecture.co.th/
Address: 18th Fl. Smooth Life Tower, 44 North Sathon Rd., Bangrak, Bangkok, Thailand
Tel: +662-633-9936
Principal Architect: Amata Luphaiboon, Twitee Vajrabhaya
Project Architect: Chanlika Boonpha
Design Team: Tanadetch Mahapolsirikun, Monthon Patcharapunyapong, Supavit Junsompitsiri

Structure: Steel and Reinforced Concrete
Materials:
Floor – Polished concrete and Artificial wood
Wall – Onduline Corrugated Sheet (Red , translucent) and Artificial Wood
Ceiling – Onduline corrugated Sheet
Pallet – Siamese neem Wood
Building Area: 3000 sq.m.
Building Footprint Area: 1150 sq.m.
Site Area: 1585 sq.m.

Cost – Architecture: 70 MB , USD 2.2 M
Cost – Engine (Water and Electricity): 24 MB , USD 0.75 M
Cost – Air-condition: 15 MB , USD 0.47 M
Cost – Landscape: 2.5 MB , USD 0.08 M

硬景设计/Hardscape Designer: Department of Architcture Co.
软景设计/Softscape Designer: Patom and Suan Sampran
灯光设计/Lighting Designer: ACCENT Studio by Nopporn Sakulwigitsinthu
环境图/Environmental Graphic: be>our>friend studio
结构工程/Structural Engineer: Jet Structural
系统工程/System Engineer: Aeon Elen Generation Co.,Ltd.
施工管理/Construction Menagement: One Management Co.,Ltd.
建筑承包商/Building Contractor: Kay-Thai Construction Co., Ltd.
摄影/Photographer: Spaceshift Studio

 

更多 Read more about: Department of Architecture

 

Categories: 商业